Мапа на страната:ЛЕКОВИ БЕЗ РЕЦЕПТ (ОТС)

Лекови без рецепт (ОТЦ – Over the Counter) – заокружена палета на производи кои се издаваат без лекарски рецепт (можат да се купат во секоја аптека) и опфаќаат производи за превенција и ублажување на лесни здравствени тегоби.

 

  • Филтер по категорија и дејствие:
50-000-heparin-50-000

ХЕПАРИН е крем за локална употреба. Тој ја спречува коагулацијата на крвта.

ГЕНЕРИКА Heparin+alantoin+D-panthenol
ПАКУВАЊЕ крем
ДЕЈСТВИЕ За вени
heparin-30-000

ХЕПАРИН е крем за локална употреба. Тој ја спречува коагулацијата на крвта.

ГЕНЕРИКА Heparin+alantoin+D-panthenol
ПАКУВАЊЕ крем
ДЕЈСТВИЕ За вени
povidon-jod

ПОВИДОН-ЈОД е антисептик и дезинфициенс.

ГЕНЕРИКА Povidone iodine
ПАКУВАЊЕ 1% раствор за промивање уста, 10% раствор за кожа
ДЕЈСТВИЕ За дезинфекција
panthenol

Пантенол припаѓа во групата на Б витамини.

ГЕНЕРИКА Calcium pantothrnstr
ПАКУВАЊЕ таблети за шмукање од 120 mg
ДЕЈСТВИЕ За настинка
lamox

Амброксолот е активен метаболит на бромхексинот.

ГЕНЕРИКА Ambroxol
ПАКУВАЊЕ Сируп
ДЕЈСТВИЕ За настинка
edil

Се употребува за третман на:- акутна кивавица кај настинка,- воспаление на параназалните...

ГЕНЕРИКА Oxymetazoline HCL
ПАКУВАЊЕ капки за нос, раствор 0,025 %, и 0,05 %
ДЕЈСТВИЕ За настинка