Мапа на страната:ЛЕКОВИ БЕЗ РЕЦЕПТ (ОТС)

Лекови без рецепт (ОТЦ – Over the Counter) – заокружена палета на производи кои се издаваат без лекарски рецепт (можат да се купат во секоја аптека) и опфаќаат производи за превенција и ублажување на лесни здравствени тегоби.

 

  • Филтер по категорија и дејствие:
antigrip

Активни супстанци во АНТИГРИП филм-обложените таблети се парацетамол и псеудоефедрин.

ГЕНЕРИКА Paracetamol + pseudoefedrin
ПАКУВАЊЕ филм-обложени таблети
ДЕЈСТВИЕ За настинка
bilax

Бисакодилот е стимулирачки лаксатив од групата на дифенилметани.

ГЕНЕРИКА Bisacodyl
ПАКУВАЊЕ обложени таблети од 5 mg и од 10 mg
ДЕЈСТВИЕ За запек
bubil

БУБИЛ се употребува за вошливост на главата и пубичната регија.

ГЕНЕРИКА Pyrethrin
ПАКУВАЊЕ шампон
ДЕЈСТВИЕ За вошки
diklofenak.1

Диклофенак спаѓа во групата на нестероидни антиинфламаторни и антиревматски лекови (НСАИЛ)...

ГЕНЕРИКА Diclofenac ethylamonium
ПАКУВАЊЕ гел 1%
ДЕЈСТВИЕ За болка
edil

Се употребува за третман на:- акутна кивавица кај настинка,- воспаление на параназалните...

ГЕНЕРИКА Oxymetazoline HCL
ПАКУВАЊЕ капки за нос, раствор 0,025 %, и 0,05 %
ДЕЈСТВИЕ За настинка
heparin-30-000

ХЕПАРИН е крем за локална употреба. Тој ја спречува коагулацијата на крвта.

ГЕНЕРИКА Heparin+alantoin+D-panthenol
ПАКУВАЊЕ крем
ДЕЈСТВИЕ За вени